Tırşık : Zehirden Şifaya Yolculuk
Tırşık Çorbası ; senede bir kez yediğim bir yemektir. Güçlü bir antioksidan kaynağı, doğal ateş düşürücü, bağışıklık sistemini güçlendirici, sindirim sistemini destekleyici vs saymakla bitmez faydaları vardır.
Akdeniz ikliminde kendi kendine yetişen ve özellikle Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş civarında görülen yabani bir bitkidir. Yerel halklar çeşitli isimler verdiğinden hem yemeğin hem de ana malzemesi olan zehirli otun çeşitli isimleri var. Tırşık çorbasını Tırşik, Tirşik, Andırın Doktoru isimleriyle görebilirsiniz. Ana malzemesi olan Yılan Pancarını ise Andırın Otu, Yılan Bıçağı, Yılan Yastığı, Yaban Pancarı, Zehirli Pancar gibi çeşitli isimlerle görebilirsiniz.
Çiğ olarak yenirse zehirleyen (hatta öldürebilen) bu otu acı tadı sebebiyle hiçbir hayvan yemez. Çıplak elle dokunduğunuzda ellerinizi yılan sokuyormuş gibi hissedeceğiniz, canınız yanacağı için mümkünse eldiven ya da herhangi bir malzeme aracılığıyla dokunmanız önerilir.
Oldukça zehirli bir bitki olan Yılan Pancarını özel yöntemlerle(ince ince kıymak, fermente etmek için içine özel karışımlar hazırlayıp katıp bekletmek, katılan maddelerin oranını ayarlamak, pişirme yöntemi ve süresini ayarlamak) hazırladığımızda zehirli otun içindeki şifayı ortaya çıkarırız. Tırşık çorbası kesinlikle zehirli ottan şifalı yemeği hazırlamayı bilen uzman birinin gözetiminde yapılmalıdır. Açıkçası ruh sağlığı çalışanlarının (psikiyatrist, psikolojik danışman, psikolog) yaptığı da zehirli ottan şifalı yemek yapmaya benzer bir iştir. Danışanlar ruhlarındaki denge(iyilik hali) bozulduğu ve tekrar dengeyi bulmakta zorlandıkları zaman çeşitlilik gösteren tiplerde birtakım acılar yaşarlar. Ve çevrelerindeki insanların da bir şekilde acı çekmesine sebebiyet veriyor ya da negatif etkilerde bulunuyor olabilirler. Çünkü danışanın ruhu acılaşmıştır. Düşüncelerindeki çarpıklıklar, bilişsel hatalar, ebeveynlerinin yanlış tutumları, içinde yaşadığı toplumun yanlış öğretileri ya da toplumun sağlıksız beklentileri içinde yetişmiş olmak ve aynı toplumun içinde yaşamaya devam ediyor olmak gibi birçok sebepten dolayı danışanın ruhu acılaşmıştır. Kendine acı olan birinden diğerlerine tatlı olması beklenmez doğal olarak. İşte ruh sağlığı çalışanları ruhtaki bu acılığı/zehri arındırıp bir şifaya dönüştürme işini yaparlar. Bu yüzden ruh sağlığı da mutlaka ve mutlaka bir uzmanlık gerektirir.
Tırşık çorbasından da anlaşıldığı üzere her zehirli ottan sırf zehirli diye uzak durmuyoruz. Çünkü bazı otların içinde zehir kadar şifa da vardır. Ve bu şifalı çorbayı yapabilmek için zehirli otu topluyor, ince ince kıyıyor, fermente ediyor, pişiriyor ve yiyoruz. Sırf zehirli diye uzak dursaydık şifasından da uzak kalmış olacaktık. Ruh sağlığı çalışanları da kişinin ruhundaki zehre değil şifaya odaklanır, şifaya değer verirler. İnsanın kendi ruhundaki şifayla kendi acılığından arınabileceğine ve bunun için gerekli desteğin verilmesinin önemine inanırlar. İnsan ruhundaki zehirden/acılıktan ziyade ruhun içinde var olan şifayı danışanla birlikte arar, danışanın kendi şifasını ortaya çıkarabilmesi için danışana süreç boyunca yardımcı olmaya çalışırlar. Ancak otun içinde şifa yok denecek kadar azsa ya da otun içindeki şifayı ortaya çıkarma yöntemi henüz bilinmiyorsa o ottan olmayan şifayı da zorla çıkaramayız. Bu konuda gerçekçi bakışı korumamızın herkesin yararına olduğuna inanıyorum.
Bu açıdan şunu söyleyebilirim ki her zehirli ot yenmez. Her ruhu acılaşmış olan da tam olarak şifayı bulmaz. Belki şifası yoktur belki zehrini çok beslemiştir. Bilemeyiz. Her zehirli ot da sırf zehirden ibaret değildir. O yüzden ruhu acılaşmış olanın, acılığında saklı olan şifayı göz önünde bulundurmalı.
Ne otların ne de ruhların hangisinde şifa vardır yoktur bu konuda yalnızca işin uzmanlarına kulak verip tüm dolandırıcılardan uzak durmanız dileğiyle.
Zehirdeki şifayı gün yüzüne çıkaranlara saygılar!
#psikolojikdanışman #danışman #danışan #zehir #şifa #denge #İyilikHali #ruhsağlığı #acı #yazar #blog #blogger #blogging #bloggingcommunity #bloggerstyle #blogs #phographer #photoshoot #naturephotography #photography #photooftheday
Görseller : Hacer Çinçik
Yazar : Hacer Çinçik
Yorumlar
Yorum Gönder